Terug

 
1980 1981 1982 1983 1984 1985 1986 1987 1988 1989
foto's foto's foto's foto's
Bavel Nunspeet Apeldoorn Zeist Bavel Arnhem Lelystad Bilthoven Dongen Apeldoorn

 
 
 
Zomerkamp 1980

Bavel, Clubhuis Frederik Hendrik – Bavelse heide 15. 26 juli – 2 augustus

Hordes: Bestevaerhorde en Julianahorde
Teamleider: Jan Hazekamp ( Chikai)
Leiding: Frans van de Berg (Akela), Dorette van Arkel (Mor), Aart Haasnoot (Ko), Corrie Duyndam  (Bagheera), Hans van Arkel (Kaa), Ria Visser (Tha), Claus Schaap (Wontolla), Lia van Rijn(Chil), Rina van Rijn(Raksja), Atie van de Berg(Sahi), Atie van de Burg(Hahti), Rob van Rijn (Baloe)

 

(foto's: Dorette van Arkel)

Deelnemers
Johan Cieremans
Marc Ouwehand
Marco Eitens
Dirk Ouwehand
Menno Monnee
Michael v.d. Plas
Andre van Rhee
Hans Kuit
Bram Houwaard
Dirk Bergman
Dirk Zwitser
Klaas Zwitser
Ernst-Jan Dubbeldam
Arwin v. Duivenvoorde
Jappie van Leeuwen
Arie Ouwehand
Rick Ouwehand
Robert-Jan van Duyn
Wiegert v.d. Mey
Alexander v. Wijk
Arno v.d. Berg
Pieter van Duyn
Dick van Duyvenbode
Robert Leenheer
Hans Poot
Gisbert van Rijn
Edwin Schaap
Andre Vooys
Arjen Leenderse
Jan-Erik v.d. Plas
Kurt-Olav v.d. Plas
Gert-Jan Taillie
Patrick Grundmann
Marcel Grundmann
Jaap den Dulk
Michel Ouwehand
Onno Hus
Eric Admiraal
Paul Zwanenburg
Karl IJzerman
Rob Varkevisser

Programma: (Kampprogramma + verslag)
Thema: Zeerovers (Piraat Euse en Kapitein Donderwolk)
Piraat Euse: Mor, Kapitein Donderwolk: Ko, 1e muiter: Chikai, 2e muiter:Akela, 3e muiter:Baloe, 4e muiter: Bagheera, 5e muiter: Kaa, 1e rakker: Tha, 2e rakker: Wontolla, 3e rakker: Chil, 4e rakker: Raksja.

Zaterdag: Vertrek bus naar Bavel. Omgeving verkennen: we komen bij een slagboom, waar we worden  tegengehouden door drie rakkers. Zij sturen ons terug. Als we terug lopen komen we een oude  manke zeerover tegen, dit is Kapitein Donderwolk, die over een landkaart gebogen staat. Hij frommelt, als hij ons ziet de landkaart achter zijn rug. Dan vraagt hij, of we 4 muiters gezien hebben. Dat hebben we niet, maar wel 3 rakkers. Hij schrikt. Plots komt er uit het bos een  muiter, die de kaart pakt en er mee verdwijnt richting grens. Kapitein Donderwolk roept, dat wij hem moeten achtervolgen, wat we dan ook doen. Bij de grens gekomen worden we weer tegengehouden. Dan heeft achtervolgen geen zin meer. Als we teruggaan is Kapitein Donderwolk verdwenen. We gaan terug naar het clubhuis. Kapitein Donderwolk komt naar ons toe en vraagt  of wij de muiter te pakken hebben gekregen. Hij is totaal ontmoedigd, als wij vertellen, dat het mislukt is. Wij vragen waarom hij zelf niet meehielp. Hij zegt, dat hij dat niet kon doen vanwege de rakkers. Hij vraagt zich af, hoe hij de diefstal van de kaart aan zijn meesteres Piraat Euse moet vertellen. Hij vertelt de welpen hoe hij zijn schip verloor door een aanval van Piraat Euse en hoe hij in ruil voor zijn leven haar eeuwig trouw heeft moeten zweren.  Dan komt Piraat Euse. Ze hoort zeer ontstemd het verhaal van de diefstal van de kaart aan. Ze vraagt zich af, hoe ze nu aan een nieuwe bemanning komt. Kapitein Donderwolk stelt voor om de welpen aan te monsteren. Dat vindt ze maar niks. Kapitein Donderwolk stelt voor de  welpen op de proef te stellen, door iedere welp een mastworp te laten maken. Dat vindt Piraat Euse een goed idee. Mastworp leren. Giekbal (lijnbal), Scheepscompetitie : rambal (rugby), laarsbal (voetbal), wantpolo (polo te paard).

Zondag: Aandacht:thema Naastenliefde (toneel, gebed, gedicht, plakken, 10 geboden). Piraat Euse en Kapitein Donderwolk komen. Piraat Euse zegt, dat we getraind moeten worden voor matroos. Daarvoor wordt de horde in 6 bakken verdeeld. Er wordt instructie gegeven in knopen: mastworp, platte knoop, chootsteek, paalsteek; sjorren: kruissjorren; scheepstaal, dekzwabberen: dweilhockey, Ook moeten er platen gemaakt worden en krijgt iedere welp een monsterboekje en wordt hij op de rol geschreven met zijn scheepsnaam. Er worden platen gemaakt van: Kombuis (keuken), Spuigat ( WC), Vooronder (Slaapzaal), Achteronder (Eetzaal), Kajuit (Leidinghok), Sloepen (Tenten), Stortkoker (Douche), Valreep (Verande). Scheepsbeschuit, vervolg scheepscompetitie, oorlam, taptoe, voetspoelen, te kooi.

Maandag: Er komt 1 rakker, die aan de welpen vraagt waar Piraat Euse is. Welpen: Dat weten we  niet. Rakker: Weten jullie iets van de kaart? Welpen: Ja, maar dat gaat je niets aan. Rakker mompelt nog iets van: die jeugd van tegenwoordig heeft geen eerbied meer voor het gezag en beent kwaad weg. Staat ineens stil, denkt na, komt terug en zegt: Ik heb een stuk van de kaart, als jullie me de rest wijzen delen we de schat. We spreken af vlakbij de grens, daarmee gaat de rakker akkoord en gaat weg.  Piraat Euse komt. Ze heeft alles gehoord en stilt een list voor. We moeten een vals  spoor leggen het bos in en zeggen, dat het spoor van haar is. We gaan op weg met z’n allen , bij punt van afspraak maken we een spoor. We ontmoeten rakker. Welpen: Wij doen mee, maar waar is jouw stuk kaart? Rakker: Achter de grens, voorbij de patrouille. Waar is Piraat Euse? Welpen: Volg het spoor, dan vind je haar. Rakker weg. Piraat Euse komt geeft ons een compliment. We gaan naar de grens, daar staan 3 rakkers. We steken een voor een over, zoeken de kaart en gaan dan weer een voor een terug. Piraat Euse geeft ons de opdracht voor een dukaat (gulden), zoveel mogelijk spullen te kopen, die zij op haar schip kan gebruiken.  Naar het dorp. Vervolg scheepscompetitie.

Dinsdag: Piraat Euse en Kapitein Donderwolk komen. Ze hebben een onguur figuur gezien, vast een muiter. Hij komt hierheen. Wij gaan hem tegemoet, verstoppen ons, overmeesteren hem en voeren hem mee naar ons clubhuis, waar we vragen wat hij komt doen. Na enig  aandringen zegt hij dat hij kwam spioneren naar de schat van piraat Euse. Piraat Euse vraagt, waar zijn kornuiters zijn. Na enig aandringen zegt hij, dat hij ze op een afgesproken plek zou ontmoeten. Hij brengt ons er heen. De muiter wordt aan een boom vastgebonden en de welpen gaan de andere muiters omsingelen. De muiters worden na een stevige  vechtpartij overwonnen, de kaart die ze bij zich hebben wordt afgepakt. Helaas ontsnappen ze, maar dat kan de pret niet drukken. We gaan terug naar het clubhuis. Zeeroversliederen maken. Piraat Euse moet weer weg, maar komt woensdag terug. Kapitein Donderwolk blijft om ons gezelschap te houden. Circuit: Schieten, zonnewijzer, sluipen, driemaster, conditietraining, verhaal maken, hindernisbaan, natuur, oegspriet, dans, kanonskogel, schilderen. ’s Avond supergiekbal, dierengeluidenspel.

Woensdag: Naar het zwembad. ’s Avonds voetballen voor de liefhebbers, rest rust. Kapitein Donderwolk komt met een brief van Piraat Euse, waarin staat: “Ik ben alvast vooruit gegaan, volg morgenochtend mijn spoor.”

Donderdag: Speurtocht in 7 groepen, onderweg wordt 1/7 deel van de kaart gevonden. Na de  scheepsbeschuit gaat de speurtocht verder. In dit tweede deel vindt iedere groep een  envelop met opdrachten. Na de oorlam- post gaan we gezamenlijk verder. We komen Piraat Euse tegen,die de kaartstukjes aan elkaar legt en ziet, dat de schatkist vlakbij is.
We zoeken met z’n allen en we vinden een kist aan een boom met een kabelslot. Piraat Euse heeft het sleuteltje om haar nek, die op dat slot past (toevallig). Op het clubhuis breken we de kist open. De kist bevat goud + bounties. Piraat Euse gaat weg, ze komt morgen terug voor het feest. Schaften, rust en corvee. Voorbereiding kampvuur: toneel, kamplied, eng verhaal.

Vrijdag: Sport- en spelcircuit: pistoolschieten, ringwerpen, slalomvoetbal, touwtje springen, ballen gooien, boomstam verslepen, grondzeil omkeren, darts, hoefijzers werpen, plankje bekertje water, touwklimmen, hinees ballon sjouwen, renparcours bos, buikschuif, pijl en boog, evenwichtsbalk, gewichtheffen, tammetjes werpen in 3 ronden van 10.30 uur tot 17.30 uur.  Tijdens de middagoorlam komt er een brief van Piraat Euse: Kom naar het eind van de  doodlopende weg en breng de schat mee. Door het handschrift zien we dat de brief vals is. We verzinnen een list, we nemen een lege kist mee als lokaas en leggen een hinderlaag. De muiters komen. Ze zien de kist staan, ze pakken hem en worden overmeesterd en meegevoerd. Op het clubhuis zit Piraat Euse, die de muiters gratie geeft. Na het scheepsbeschuit voorbereiden kampvuur. Programma kampvuur: opening, speech Kapitein Donderwolk + Piraat Euse, toneel, lied, verhaal, oorlam, scheepsbeschuit, lied van de leiding, zeerobtop, bevordering van de welpen tot matroos.

Zaterdag: Leiding en corvee opstaan, opstaan en voetspoelen, scheepsbeschuit, corvee, opruimen, sluiten, in de bus, terug in Katwijk.
 


Zomerkamp 1981

Nunspeet, 1 – 8 augustus

Hordes: Bestevaerhorde en Julianahorde
Teamleiders: Jan Hazekamp (Chikai)
Leiding: Lia van Rijn (Chil), Claus Schaap (Wontolla), Aart Haasnoot (Ko), Dorette van Arkel (Mor), Marlies Haasnoot (Mang), Johan Hazekamp (Rama), Frans van de Berg (Akela),  Atie van de Berg (Sahi), Rob van Rijn (Baloe).

Deelnemers
Eric Admiraal
Pieter van Duyn
Jaap den Dulk
Ferry van Duyn
Patrick Grundmann
Onno Hus
Eduard Lachi
Gisbert van Rijn
Gert-Jan Taillie
Dennis Timmerman
Paul Zwanenburg
Robert Sneyders
Sander van de Woude
Arno van de Berg
Gijsbert Verdoes
Marco Eitens
Hans Kuyt
Alexander van Wijk
Sander Guyt
Ernst-Jan Dubbeldam
Jappie van Leeuwen
Johan Cieremans
Marc Ouwehand
Klaas Zwitser
Dirk Bergman
Bram Houwaard
Danny de Wit
Arie Ouwehand
Rick Ouwehand
Dirk Haasnoot

Programma: (Kampprogramma + verslag)
Thema: Chinezen
Keizer: Ko, Wichelaar (Akela) = Ki-la –ak, Chinese kok (Wontolla), Boeven: Chikai = Kai Chi, Rama = Hanjo, Baloe = Loeba.

Zaterdag: Vertrek naar Nunspeet, uitladen spullen, lunchpakket opeten, klok 1 uur terug, slaapzalen  inrichten, tenten opzetten. Opening, mededelingen over corvee, kampregels. Omgeving verkennen, we vinden een schat en nemen die mee naar het clubhuis. Keizer komt, praat wat, heet ons welkom, vraagt of we de schat gevonden hebben, vraagt of we de schat voor hem willen bewaren, dat willen we, dus begraven we de schat. Chinese muur. Kroepoek happen, jonkenrace, ballonzitvlakrace, bordgoochelen, steltlopen, Kegelspel, waxinespel. ’s Avonds Chinees Stratego. Tijdens de nacht wordt er door boeven sabotage gepleegd.

Zondag: Aandacht: De verloren zoon (Lucas 15 vs11-32), Keizer komt , er wordt verteld van sabotage. De keizer is erg ongerust, hij leert ons enkele Chinese vaardigheden (instruktie): Chinese lampions maken, chinees loopspel, Chinese kleding in orde maken. Traditionele Chinese maaltijd (zelf sate maken), asfaltpingpong. Sluiten, wassen en naar bed. Duistere Chinees loopt rond.

Maandag: Sportcircuit: touwtrekken, stokworstelen, olifant heffen, hindernisbaan, darts, riksjarace. Zwemspullen pakken en naar het meer: water-verspringen op een drijfding, pushbal een soort waterpolo met een skippybal, waarbij alleen het hoofd gebruikt wordt, paard –ruiter (afgooien), vrij zwemmen. ’s Middags naar het dorp. Aan het einde van de middag komen we terug: we vinden alle luchtbedden overhoop, ook is er een geheim Chinees sabotage teken en een brief van de keizer, dat hij na het eten komt. De keizer neemt ons mee naar de Chinese sterren- wichelaar. Deze zit in het bos. We laten onderweg een spoor achter, zodat we hem later zelf ook  kunnen vinden. De wichelaar noemt na enig geheimzinnig gedoe de namen van de boeven. We gaan zonder de keizer terug naar het clubhuis (ons spoor volgen).

Dinsdag: Excursie boswachter. Na warm eten, rust en corvee lopen de boeven brutaal over het terrein. Ze  worden weggejaagd. De keizer komt, vraagt of de schat er nog is. We graven de schat op, maar  zetten eerst uitkijkposten. Chinese draken, Klis-klasvoetbal, Evenwichtskunst, Rijstkommetjes, Chinese letters natekenen:iedere welp eigen naam tekenen voor boven z’n bed. ’s Avonds naar het meer: waterpolo. Sluiten, tanden poetsen, naar bed. Om half tien lichtjestocht over het terrein.

Woensdag: Chil ontdekt dat de schat weg is. We gaan naar de wichelaar om raad. Hij geeft tip hoe het  spoor van de boeven te vinden. We gaan eerst terug naar het clubhuis. Speurtocht in 5 groepen onderweg opdrachten.Na ongeveer 1 uur zitten Chil en Mor op post als Chinese huisvrouwen. We wachten tot alle groepen bij elkaar zijn en gaan dan gezamenlijk verder. We zien de boeven bij het meer, ze laten de schat staan en vluchten het meer in. Terug naar het clubhuis: Chinees mummie wikkelen en ballon temmen. ’s Avonds Midgetgolf met 18 holes op eigen

Donderdag: Naar het meer, brood wordt gebracht door keuken en 2x limonade. Na het avondeten:  midgetgolven.

Vrijdag: Kampvuur voorbereiden, voorbereiden Chinese markt: Chinasong – op een bekende wijs een lied maken, lijstsingchoke – muziekinstrumenten maken, Holland China lees – erwten met een rietje opzuigen en overbrengen, Tafeltennis, Bleuk sjouwen – 4 man dragen een stoel met iemand erop langs een parcours over een hindernis, Dlakesloet – drakekop masker maken, Zijdesmokkel – tikspel Aardappelstempelen, Theeceremonie – 2 welpen met een voet aan elkaar binden, bekers water  overbrengen.
Na het eten hout zoeken voor vuur, kampvuur, klok weer vooruit.

Zaterdag: 06.30 Opstaan, corvee. Ontbijt, corvee, spullen inpakken, schoonmaken, slaapzalen ontruimen. Vertrek richting Katwijk.
  
Zomerkamp 1982

Apeldoorn,  Clubhuis St. Victor, Ordermolenweg, 7 - 14 augustus

Hordes: Bestevaerhorde en Julianahorde
Teamleider: Jan Hazekamp (Chikai)
Leiding: Atie van de Berg (Sahi), Dorette van Arkel (Mor), Corrie Duindam(Bagheera), Marlies Haasnoot (Mang), Marleen Harteveld (Nag), Nel Haasnoot (Chil), Rob van Rijn (Baloe), Claus Schaap (Wontolla), Robert-Jan Dubbeldam (Tha), Johan Hazekamp (Rama), Johan de Ridder (Misja) Hans van Arkel (Kaa).

 

Deelnemers
Gert-Jan Buis
Eric Admiraal
Dave Ouwehand
Dennis Ouwehand
Patrick Grundmann
Guido v.d. Maaden
Robert Sneyders
Jan Varkevisser
Gisbert van Rijn
Andy van Duinen
Arie Pieter van Duyn
Klaas Zwitser
Hans Kuyt
Menno Monnee
Paul van Duyn
Andre Noppe
Sander Guyt
Dick Kuyt
Rick Ouwehand
Niels Verdoes
Peter van Rossum
Robert-Jan van Duyn
Marc Ouwehand
Michel van Hilten
Ernst-Jan Dubbeldam
Jappie van Leeuwen
Andre Vooys
Robert v.Duyvenvoorde
Remco v.d. Berg
Arno v.d. Berg

Programma: (Kampprogramma)
Thema: Tijdmachine
Professor Einzweistein:Misja, Assistent van de prof Threefourrock: Kaa, Dramastoteles: Rama, Columbus:Tha, Claustrophobius:Wontolla, Gaius Gladiolus:Chikai,  Ridder Balanceloet:Baloe, Donna da Vinci:Chil, Catasophia:Nag, Funestra:Mang Mein Dweil:Bagheera, Jonkvrouwe Hildegonde:Mor, Illustria:Sahi.

Zaterdag: Vertrek richting Apeldoorn, uitladen, tenten opzetten enz. Klok 1 uur terug zetten.  Kennismakingsspel. Naambal in kring en krantemeppen. Toneel en modeshow (8 groepen). De groepen moeten een toneelstukje voorbereiden, waarin ze een bepaalde categorie kleding gebruiken: badmode, beroepskleding, avondkleding, sportkleding, arabieren, ridders, indianen, zeerovers. We volgen een lichtjesspoor, dat ons naar de professor leidt. Bij de professor aangekomen, vertelt hij ons, dat we met hem meemogen op reis met de Tijdmachine, maar dan moeten we wel eerst koptelefoons maken. Dat moeten we de  volgende dag doen.

Zondag: Koptelefoons maken. Body-bal, earth-bal. De professor komt ons halen om naar de tijdmachine te gaan en en een reis te maken. We komen bij de Romeinen terecht. Daar zien we een bordje “Arena”, we gaan in de aangegeven richting en komen bij een radeloze veldheer:Gaius Gladiolus die ons vraagt om voor hem in de arena op te treden. Gladiatorengevecht. Aquaduct bouwen van zand en stokjes. Tijdens het bouwen komen er 3 Romeinsen met enkele Amphora’s wijn nml: Catastrophia, Funestra en Illustria. Wagenrennen:twee welpen zijn paard en een is menner. Afscheid van Gaius Gladiolus en terug naar de machine. “s Avonds: Aandacht.

Maandag: We gaan met de professor mee naar de middeleeuwen. Daar komen we ridder Balanceloet tegen, die ons om hulp vraagt, want zijn dochter Hildegonde is ontvoerd. Om met succes de  ontvoerders te bestrijden moeten we eerst zorgen voor een goede ridder- uitrusting.In 5 groepen gaan we: schild maken, helm maken, vaandel maken, cape maken, zwaard afmaken. Toernooi: Stoktrekken, steekspel, ringsteken te paard, stormbaan, ballen gooien, touwtrekken, Brand in de burcht, stokbrood bakken. ’s Avonds volgen we een speurtocht naar jonkvrouw Hildegonde. We vinden haar vastgebonden aan een boom, maar de kidnapper is er met de  juwelen van de jonkvrouw vandoor.

Dinsdag: We gaan naar de machine om naar de middeleeuwen te gaan, maar belanden in 2314. We horen een vreemde stem uit het niets, die ons verteld waar we zijn en wat we gaan doen.  Postenspel: 1Electronische quiz, computer met vragen, 2 vliegende schotel bouwen, 3 tv-tennis 4 periscoop maken, 5 communicatie:draadtelefoon, 6 limonade, 7 beweegbare voetpaden,  8 tekenen van ideale robot: toekomstbeeld, 9 beeld een robotfamilie uit, 10 Hindernisbaan met mars. We eten hierna en 2314 maaltijd in de vorm van twee pillen, omdat we hier niet genoeg aan hebben, gaan we terug naar onze eigen tijd om te eten. Naar het dorp in 5 groepen. ’s Avonds: Sporttoernooi 1e deel: buikschuif, renparcours, evenwichtsbalk met ballon, touwklimmen  zeil omkeren, darts.

Woensdag: We gaan naar de professor toe. De machine is kapot, daarom kwamen wij gisteren niet meer in In de middeleeuwen terecht. Als de professor de handle overhaalt gebeurt er niets, maar even later komt Columbus aanlopen. We zijn dus nog in 1982! Columbus snapt nergens iets van en  herkent de omgeving niet. Wij gaan voor hem de omgeving in kaart brengen. We maken een  wandeling door de omgeving en terug in het kamp tekenen we in groepjes van twee een  plattegrond voor Columbus. We doen dit met zelfgemaakte ganzenverenpennen. Columbus vertelt een spannend reisverhaal uit het oude Amerika. Wij laten Columbus zien hoe het nu in Amerika is: 1 Amerikaanse vlag maken:52 sterren met namen erop, 2 popcorn bakken, 3 popsong instuderen, 4 wolkenkrabbers bouwen met  lucifersdoosjes, 5 pantomime van bekende Amerikaanse personen(Donald Duck,Mickey Mouse) 6 Amerikaanse reclame maken. De welpen vertellen een geschakeld verhaal over Amerika anno 1982 (allen). De professor komt Columbus halen, want de machine is weer gemaakt. Ook wij gaan naar de machine een reis maken naar de industriële revolutie. Wij komen daar de werkvrouw Mien Dweil tegen, die ons e.e.a. vertelt over de assemblagelijn. Sporttoernooi 2e deel: boogschieten, touwtjesspringen, gewicht heffen, stammetje smijten, ringwerpen, jongleren met bezemsteel.

Donderdag: Naar het zwembad. Het eten gaat mee. We gaan met de professor mee naar de Gouden Eeuw. We treffen daar de vrouw van  Leonardo da Vinci , Donna da Vinci aan. We doen een postenspel: vliegtuig maken, beker Maken, boekbinden/stempelen, schilderijtje. Hierna wassen en naar bed.

Vrijdag: We gaan met de professor naar de klassieke oudheid. We komen bij de Zuil ter ere van Heracles (=oprichter van Olympische Spelen). Als we dichterbij komen springt  De zuilwachter Claustrophobius tevoorschijn. Hij roept iets onverstaanbaars en de professor vertaalt voor ons: We zijn welkom op de Olympische Spelen, maar er moet wel eerst wat aan  ons uiterlijk veranderen. We worden daarvoor verwezen naar Dramastoteles, de Griekse creativus.We gaan het volgende maken: Griekse kleding, touwsandalen, haarband met O.S. ringen, lampionnen. Olympische Spelen: Balgooien door OS ringen, Discuswerpen, Kogelstoten, Speerwerpen, Gewichtheffen, Worstelen, Boomstamtrekken, Marathon. Terugflitsen. Voorbereiding kampvuur en avond: hout zoeken, toneelstukjes + liedjes, verhaal. Uit iedere tijd moet een toneelstuk worden voorbereid en opgevoerd. Afscheid van de professor. Kampvuur, de klok gaat weer 1 uur vooruit.

Zaterdag: Opstaan, eten, corvee, opruimen. Vertrek richting Katwijk.
 


Zomerkamp 1983

Zeist, De Tra en Pendoppo, 13  – 20 augustus

Hordes: Bestevaerhorde en Julianahorde
Teamleiders: Jan Hazekamp (Chikai)
Leiding: Marlies Haasnoot (Mang), Aart Haasnoot (Ko), Claus Schaap (Wontolla), Johan Hazekamp (Rama), Johan de Ridder (Misja), Corrie Duyndam (Bagheera), Alie Baalbergen (Darsee), Jeroen Berlemon (Hahti), Monigue Fennes (Tabaqui).

Programma: (Kampprogramma)
Thema: Robin Hood
Robin Hood: Ko, Kleine Jan: Rama. Ridders: Chikai, Hahti, Mang, Wontolla.

Zaterdag: Vertrek naar Zeist. Openen, klok 1 uur terug. Aansluitend aan de opening wordt de pijl in het gebouw geschoten, met daaraan de brief van Robin Hood. Boombal (variatie van Jagerbal. Prins John komt, maakt een praatje met ons, waarna wij onder zijn leiding de omgeving gaan verkennen . Terwijl wij weg zijn wordt er iets van ons “gestolen”. Bij terugkomst (Prins John is al weg) ontdekken wij de diefstal. Wij gaan daarom een  omheining van takken bouwen. Sherwoods loopspel (variatie van Zweeds loopspel) Voetbal. Lichtjestocht in groepjes van 3 a 4 welpen.

Zondag: Hoedjes maken. Limonade zonder koek. Robin Hood komt langs, hij heeft onze koek bij zich, vertelt z’n verhaal. Eten, corvee, verplicht rust (dwz. rustig onder toezicht in de slaapzaal verblijven). Sportcircuit: verspringen, darts, bal werpen, touwspringen, renparcours, stamsmijten, gewichtheffen, hinkelen. Broekriemen maken, lijnbal in twee velden.Aandacht.

Maandag: Kiel maken o.l.v. de broeder. Boogschieten o.l.v. Kleine Jan. Touwbaan met roetsjbaan. Welp-ren spel. Naar het dorp in vijf welpen per groep. Stok worstelen. Zwaarden maken

Dinsdag: Vlaggen maken o.l.v. de Broeder. Paardrijspelen: beschuitmeppen (uitleg: twee koppels  Paard met ruiter krijgen een beschuit op hun hoofd en moeten die bij hun tegenstanders kapot  slaan), paard/ ruitertikkertje, ringsteken, polo te paard. Poortbal. Training Kleine Jan: dooptrack, trappersbaan, waterballet, Robin Hood slingeren (apenkooi), kegelen. Schilden maken in groepjes van zes welpen. Vogelfluit maken. Robin Hood komt kijken hoe  onze uitrusting is. Met de vogelfluit doen we een spelletje:geblinddoekt lopen op van te voren afgesproken fluitsignalen.

Woensdag: Naar het zwembad. ’s Avonds Bingo.

Donderdag: Robin Hood komt, we voeren een steekspel op=kussengevecht op een balk met kussen aan een touw. We gaan met Robin Hood het bos in op zoek naar de ridders van Prins John. Na wat zoeken vinden we ze, we overvallen ze en horen ze uit over Prins John. Robin Hood gaat op onderzoek uit, maar zal ons op de hoogte houden.  Voorbereiding stokbrood bakken. Beginnen met bakken in kleine groepjes, aansluitend brood eten voor de liefhebbers. Postenspel: jonkvrouwenrace, stormramprace, touwtrekken aan katrol, spijkermeppen, boomstamtrekken, Robin Hoodjes werpen. Flessenvoetbal. Tekenen, verven. Schildenroof = vlaggenroof.

Vrijdag: Speurtocht uitgezet door Robin Hood. Hinderlaag, we vangen Prins John. Terug naar het clubhuis. Voorbereidingen kampvuur:toneelstukjes, liedjes, hout zoeken. Voetbalspelletjes: hinkelvoetbal, billenvoetbal, zitvoetbal. Sherwoods stratego. Start kampvuur. Robin Hood, Kleine Jan en de Broeder komen langs om afscheid te nemen. Verhaal van Misja. 21.30 Einde kampvuur,klok vooruit:22.30.

Zaterdag: Opstaan, spullen inpakken, vertrek naar Katwijk.
 


Zomerkamp 1984

Bavel, 14 juli 1984 – 21 juli

Hordes: Besteverhorde en Julianahorde
Teamleider: Jan Hazekamp (Chikai)
Leiding: Corrie Duyndam (Bagheera), Nel Haasnoot (Chil), Jeroen Berlemon (Hahti), Hans van Arkel(Kaa), Marlies Haasnoot (Mang), Dick Twigt (Mor), Simone v.d.Plas (Raksja), Johan Hazekamp (Rama), Mennie Hoek (Sahi), Pieter Rovers (Sambhur), Monique Fennes (Tabaqui)
 

Deelnemers
Jorgo
Nico G
Martin
Mark E
Martijn
Dennis
Erwin
Johan
Peter R
Michiel
Guido
Peter S.
Rene
Paul
Mark D
Maurits
Jan 
Gijsbert
Jason
Kees
Alex
Mark M
Nico O
Christiaan
Jaco
Wim

Programma: (Kampprogramma)
Thema: Vikingen
 Schotse sportvrouw (Bagheera), Grieks fakkeldrager (Hahti), Chinees wichelaar (Raksja), Schotse sportleraar(Chikai), Dochter van de Viking hoofdman, Schotse sportvrouw (Mang), Vikinghoofdman, Viking, Schotse sportman (Rama), Viking (2 verschillende), Schotse sportman (Kaa), Indiaan, Viking, Schotse sportman (Sambhur), Viking, Schotse sportvrouw (Tabaqui), Indiaan, Schotse sportman (Mor), Keukenprinses (Chil), Keukenprinses (Sahi).

Zaterdag: Vertrek naar Bavel , spullen inruimen, tenten opzetten. Opening. Klok 1 uur terug zetten.
 Fotomemory, we worden overvallen door de Vikingen. Na de overval helpen we de Vikingen zoeken naar de dochter van de hoofdman (terreinverkenning) We vinden stukjes kleding. DDT = Donald Duck Tijd. Noors loopspel. TAK-sluipspel: De welpen moeten in het donker proberen de handtekeningen van de diverse leid(st)ers te verzamelen.

Zondag: Gedurende de nacht zijn wij naar Amerika gevaren. Na het eten komen twee Vikingen ons vertellen waar we zijn. Er komt een indiaan het terrein op. Hij vertelt ons, dat hij de ontvoerders heeft gezien met nog een andere indiaan. Deze indiaan moeten wij eerst nog vangen. Daarop moeten wij ons eerst goed voorbereiden: Martelpaal maken, boogschieten, stormbaan, sluipen, krijgsdans, tipi bouwen. Boombal (variatie op jagerbal). DDT Laatste voorbereidingen op het gevecht: Oorlogskleuren, hoofdtooi, vredespijp. We volgen een  kort spoor naar de kwade indiaan Winnetwigt. We vangen Winnetwigt, binden hem en nemen hem mee naar ons clubhuis, zetten hem aan de martelpaal, voeren de krijgsdans uit over de  Vikingen. We vernemen, dat we naar Spanje moeten. Viking-stratego. DDT. Aandacht.

Maandag: ’s Nachts zijn we naar Griekenland gevaren. Na het eten komen twee Vikingen vertellen waar we zijn. We gaan de Griekse bossen bekijken. Toevallig komt ons tegemoet de Olympische vuurdrager Mikos Gakreupelopos. Hij is gevallen, Waarbij z’n vlam werd gedoofd. Op ons kamp geven we hem een vuurtje. Uit dankbaarheid  organiseert hij voor ons een Olympiade: marathon-estafette, speerwerpen, discuswerpen,  kogelstoten, waterslingeren (zittend op een schommel moet 1 welp water doorgeven). Voor hij vertrekt vertelt de Griek het verhaal van het paard van Troje. DDT. Viking-creatief: Romp van Drakar maken, bijl maken, vikinghelm maken. In twee groepen tegen elkaar: stokworstelen, zeilhijsen, zeil omkeren. Vlaggenroof.

Dinsdag:Naar het dorp in 5 groepen. We zijn in Schotland. Er komen twee Schotse sportfiguren Annie Angus MCPowerfool, die ons een Schotse sportmiddag laten beleven: paalwerpen, spijkermeppen, zandzak achterover lat werpen, darts, hamerzwaaien, polsstokverspringen, hordenloop, doedelzak slepen, doedelzak opblazen, whiskyvat optillen. Afscheid van de Schotten, we gaan richting China. Roeirace, waterballet, tuigage van Drakar maken. Bingo.

Woensdag: Taartbal (Lijnbal), Viking-kwartet. Voorbereiden stokbrood bakken, normaal eten voor de  liefhebbers. We gaan op onderzoek in China. We doen we een postenspel: planken lopen (=bliklopen op planken), kroepoek happen, Chinese Muur (-overlopertje), Jonkenrace (4 welpen vormen jonk, 1 welp erbovenop), ballonnetje-kontje (1 ballon tussen 2 zitvlakken en dan lopen), flessenvoetbal, mummiewikkelen en ballon temmen. Klisklasvoetbal, Chinees slagbal.  Speurtochtje met Chinese tekens naar de wichelaar. Aankomst bij de Wichelaar. Na wat tover- en wichel kunsten blijkt, dat de ontvoerders net voor onze neus verdwenen zijn. Hij geeft ons na enig gedraal en wat smoezen een zaadje van de wereldbolboom. Dat moeten wij planten en dan zal na 24 uur te zien zijn, waar ze zitten. Het zaadje is uiteraard van te voren betoverd. Terug op het kampterrrein slaan wij direct aan het planten, geven water en gaan dan wassen,
 plassen en naar bed.

Donderdag: We ontdekken, dat er buiten een boom staat met op elk blad de naam van een land. Naar het zwembad, het plan is om ’s middags brood te eten in het zwembad en ’s avonds macaroni. Terug naar het kamp. Daar blijkt, dat er aan de boom nog maar 1 blad zit, waarop staat: NOORWEGEN. Warme choco, wassen, plassen en naar bed.

Vrijdag:Speurtochtje naar de verloren dochter. We vinden haar met de drie ontvoerders. Na een kort, maar hevig gevecht gaan de drie ontvoerders er vandoor en wij terug naar het clubhuis.  Noorse markt: Er zijn 10 kramen, de leiding staat in Noorse kledij (schaatsmuts, wanten, trui, das) Popcorn bakken, boot in elkaar zetten, slaginstrument maken, doeltjes schieten, drinkbeker maken, lampions maken, koekhappen, slingers maken, kamplied maken, blikken omgooien. Hout zoeken. Smokkelspel. De Vikinghoofdman komt. Wij geven zijn dochter aan hem terug. Kampvuur met de Vikingen: liedjes, chocotje, kamplied, liedjes, verhaal, afscheid van de Vikingen, Einde thema, klok vooruit, einde kampvuur.

Zaterdag:Spullen inpakken, weg naar de bus, spullen inladen, op weg naar Katwijk.
 


Zomerkamp 1985

Arnhem, 10 – 17 augustus

Hordes: Bestevaerhorde en Julianahorde
Teamleiders: Jan Hazekamp (Chikai)
Leiding: Alie Baalbergen (Darsee), Nel Haasnoot (Chil), Corrie Duyndam (Bagheera), Jack Haasnoot  (Jacala), Coen Huigen (Misja), Marlies Haasnoot (Mang), Johan Hazekamp (Rama), Dick Twigt  (Mor), Monique Fennes (Tabaqui), Mijntje Elsgeest (Sahi), Johan de Ridder (Tha),  Pieter Rovers (Sambur).

Deelnemers
Jason
Rene
Willem Meindert
Jan M
Johan v M
Jan v. E
Paul
Brian
Michiel de V
Robert Jan
Peter
Roel
Eldert
Mark
Kees
Leon
Jorgo
Jan O
Andre
Dennis
Jaap
Johan D
Martijn
Arie
Michiel S
Nico O
Martin
Nico v.d G
Robbert
Alexander

Programma: (Kampprogramma)

Thema: Stippel
Stippel: Tha, Douanier: Jacala, Smokkelaars: Sambur, Mor, Arabieren:Rama, Misja

Zaterdag: Verzamelen Noorderlicht, vertrek, aankomst Arnhem.
 Kennismakingsspelen: Ga op Alfabet staan, Ik ben…en ik zit op, Dobbelsteenbingo: de welpen maken een bingokaart met 6 cijfers, als het bovenste cijfer gegooid wordt, moeten ze een  opdracht uitvoeren. DDT, vlaggenroof, lichtjestocht. Terug op het kampterrein ontdekken ze het wezen Stippel, die met ons een week plezier gaat maken.

Zondag: Stippel komt vertellen, dat we een circus gaan maken: clowns(uitzoeken,verven van kleding), terrein versieren (piste, aanplakbiljetten), muziek instrumenten maken, acrobatiek (kleding maken. toestellen), leeuwentemmen (maskers), goochelen (kleding:hoed), apennummer (maskers). Flessenslagbal. Circus 5 minuten per optreden. Zweeds loopspel. Aandacht.

Maandag:Stippel komt, we gaan op reis naar Duitsland. Paspoort maken. We wandelen naar de grens. In het bos staat en douanier met een slagboom. Onze paspoorten worden gestempeld en we passeren de grens, Als we net voorbij zijn, stelen 2 smokkelaars het stempel van de douanier zodat we niet meer terug kunnen. Na een korte speurtocht en een vechtpartij kunnen wij het stempel terugstelen. We gaan weer terug naar Holland. Smokkelspel. Na het eten, corvee en rust naar de stad; heenweg wandelen, terug met de bus. Wisselspel in 6 groepen: lijnbal, trefbal, voetbal. Schepenspel in het donker. De opdracht is: vaar naar Hamburg via een aantal Nederlandse en Deense havens. In Holland:Vlissingen, Rotterdam, Scheveningen herkenbaar aan een fluitsignaal om de halve minuut, in Denemarken: Frederikshafn, Kristiansand (herkenbaar aan een lichtflits om de halve minuut). In de havens moeten de scheepspapieren getekend worden De haven van Hamburg is te herkennen aan af en toe een flard Duitse muziek. In Hamburg moeten de papieren worden ingeleverd. Onderweg zijn de volgende gevaren: Doggersbank, 2 wadden, 2 kustwacht (bewegend), Dit zijn minpunten.

Dinsdag: Stippel heeft een paar Arabieren naar ons kamp gehaald om wat spelletjes te gaan doen.  Tijdens de speluitleg (midgetgolf) komen er twee Arabieren. Zij beloven na de golf enige spelletjes met ons te doen. Bosmidgetgolf; iedere leiding zet meet een aantal welpen 2 baantjes uit. We spelen de midgetgolfbaan, Darsee en Chil zijn nog steeds weg, we besluiten, dat als ze na de  rust nog niet terug zijn, we ze gaan zoeken. We maken zelf eten, stokbrood (hout zoeken en deeg stokken zoeken), extra brood voor de liefhebbers. We gaan op zoek, er blijkt een spoor van stukjes theedoek te zijn. Na ongeveer 1 uur vinden we ze overmeesteren de slavenhandelaren en nemen ze mee naar huis. De twee Arabieren worden in de keuken aan het werk gezet. Watertransport met hindernis= over 15 meterr bekers water overbrengen, de anderen gooiren met zakjes water. Kwartet lijnbal welpen + leiding.

Woensdag: Stippel komt vertellen: we gaan een tienkamp doen, we gaan naar het safaripark, we doen evt. Bingo. Tienkamp: zigzagloop, darts, hoefijzerwerpen, skate-board, jokari, discuswerpen, buikschuif, evenwichtsbalk – ballongevecht, rekstok hangen. Na eten, rust en corvee: Vertrek naar Safaripark in groepen. Treinsafari. ’s Avonds Knockout show.

Donderdag: Stippel komt vertellen, dat we vandaag gaan zwemmen. We lopen naar het zwembad. ’s Avonds: Variete van de leiding: iedere leiding studeert 1 stukje van ongeveer 10 minuten in. De act is geheim.

Vrijdag: Stippel komt vertellen, dat we een puzzeltocht gaan doen, een markt gaan maken, tot slot kampvuur hebben. Puzzeltocht, markt: liederen, boogschieten, toneel, touwklimmen, water in laarzen overlopen, rijstrammelaar, kabelbaan, posters + aankondiging feest maken, slingers maken. Start kampvuur: vuur, zang, knalact leiding over kamp, zang+ choco+ hap, verhaal, afscheid Stippel, einde kampvuur, klok terug, einde thema, kamp, plassen en naar bed, opruimen materiaal.

Zaterdag: Opstaan leiding en corvee, opstaan welpen, eten, corvee, spullen inpakken, welpen van het terrein af, o.l.v. leiding: enige spelletjes in het bos: boom verwisselen, sluipspel. Bus instappen en wegwezen. Aankomst Katwijk.
 


Zomerkamp 1986

Lelystad,

Hordes: Bestevaerhorde en Julianahorde, 28 juni – 5 juli
Teamleiders: Jan Hazekamp (Chikai)
Leiding: Corrie Duyndam (Bagheera), Margriet Visser (Baloe), Roel Voigt (Hahti), Jacala (Jack Haasnoot), Hans van Arkel (Kaa), AnneMargreet Hazekamp (Ko), Marlies Haasnoot (Mang), Coen Huigen  (Misja), Dick Twigt (Mor), Dirk Elsgeest (Nag), Johan Hazekamp (Rama), Mijntje Elsgeest (Sahi), Monique Fennes (Tabaqui).

Programma: (Kampprogramma)

Thema: Een zeereis met kapitein Maarten Harpertszoon Klomp en stuurman Michiel Adriaenszoon de  Fluyter.
In de week voor het kamp ontvangen de welpen een uitnodiging van de Kapitein en de Stuurman om met hen een zeereis te maken.

Zaterdag: Vertrek per bus. In de bus komt de stuurman erbij. Hij rijdt met ons mee naar Lelystad en vertelt ons het een en ander, leert ons misschien al een zeelied. Bij aankomst in Lelystad is het gebouw  al in scheepsstijl aangekleed. Na het uitladen komt de kapitein. Kennismakingsspel. Omgeving verkennen. We gaan monsterboekjes maken en aansluitend aanmonsteren voor de zeereis. We worden op de monsterrol geschreven. Boot laden: Er staan 5 tafels met schuin omhoog een bank. Achter de tafel een stoel. De welpen moeten tegen de bank oplopen, over de tafel heen op de stoel en op de grond. Ze laden een aantal voorwerpen stuk voor stuk via de  voorgeschreven route, vervolgens kogels (=ballonnen met water), halen de trossen in (=opschieten van een lijn), halen de loopplank (=bank) in en hijsen de zeilen (=vlaggetje in mast). Wassen, plassen, verhaal, lied en naar bed. Iedere avond wordt er door de kapitein, stuurman of Iemand van de leiding een Zeeverhaal vertelt of voorgelezen en een Zeemanslied geleerd.

Zondag: Welpen krijgen scheepsbeschuit op bed. In een 8 postenspel worden ons diverse scheeps- vaardigheden geleerd:knoopestafette, buikschuif, seinen, monsterboekjes, quiz met scheepstermen oorlam met kaak, touwladder klimmen, anker werpen. Creatief programma: grote tekening van het schip maken, bootjes vouwen, macramé, dasring afmaken, schip op fles verven, bootjes met elastieken motor. Zeildoekenrace: 4 welpen dragen op een stuk zeil 1 welp over een bepaalde  afstand. Zeemeerminnenrace (=zaklopen), Waterdraagrace; in twee groepen estafette met volle emmers water. Verhaal. Lied en naar bed.

Maandag: Door enkele plaatselijke inboorlingen worden we welkom geheten op hun mooie eiland. Zij  bieden ons een programma van typische Hawaiiaanse spelen aan: Limbo dansen onder stok met teil water, kokosnotenkegelen, surfen (soort touwtrekken), kokosnootrace (tussen twee voorhoofden ballon), hoelahoepwedstrijd. We gaan een estafette doen over het grote veld. Dit is slechts misleiding van de welpen. De kapitein biedt zijn echte antieke scheepskist aan als keerpunt en hij doet er een prijs in bestaande uit Bounty’s. Als de kist aan de overkant van het  veld is neergezet en de welpen klaarstaan om aan de estafette te beginnen komen er uit het bos een aantal zeerovers, die de kist stelen, het water (ogenschijnlijk) oversteken en in het bos verdwijnen. Toch is er 1 lichtpuntje: ze hebben hun kaart laten vallen, waarvan een deel een kruispuntenkaart is. Deze kruispuntenkaart leidt ons naar de plaats, waar de schurken zich  schuilhouden. We doen dit in groepjes. Als we er allemaal zijn vallen we de schurken aan en na  een stevige meppartij hebben we de kist terug. We eten hem leeg en vervolgens jaagt de  kapitein met onze hulp de zeerovers het bos in. LUAU: origineel Hawaiiaans feest, waarin o.a: Disco, Hawaiiaanse V.V.V. song (Mang,Jacala,Rama), Playbackshow met Hennie Huisman (Kaa) Jury: Misja als Jacques d’Ancona en Chikai als Ome Joop. Optreden buikdanseressen: Mang en Bagheera, Hawaiiaanse hapjes verzorgt door Nag en Tabaqui.

Dinsdag: In de loop van de nacht in China aangekomen. We gaan allerlei Chinese spelen doen, op uitnodiging van weer enkele leden van de autochtone bevolking. De welpen krijgen eerst een Chinees gelukskoekje, waarin een papiertje met de volgorde, waarin ze het spel moeten spelen: Ping pong, steltlopen, diabolo, mikado, rijstrammelaar maken, Chinese hoofddeksels maken, vliegers maken, Chinese krabbenrace, pingpongballen schieten. ’s Middags: Naar de stad. ’s Avonds: Bingo.

Woensdag: We zijn in de loop van de nacht weer in Lelystad aangekomen. Naar het zwembad. Als we terugkomen van het zwembad blijkt de kapitein te zijn ontvoerd. Er zit een brief met een dolk aan het gebouw vastgeprikt, waarin staat, dat de zeerovers losgeld willen, te brengen op een bepaalde plek in het bos, donderdag …. uur. De brief is gericht aan stuurman de Fluyter. Er staat ook in, dat hij alleen moet komen, zonder de bemanning mee te brengen, anders ziet hij zijn kapitein nooit meer terug. De stuurman beraamt een plannetje, waarbij wij moeten  helpen, hoe, dat horen we de volgende dag. ’s Avonds: Sport-spel: Flessenslagbal.

Donderdag: We gaan losgeld maken met behulp van bierdoppen bekleed met alu-folie. We gaan met  stuurman de Fluyter op weg om de kapitein te bevrijden, met de scheepskist vol met losgeld. De stuurman gaat onderhandelen met de zeerovers, terwijl wij in een hinderlaag liggen. Op  een teken van de stuurman bespringen we de rovers van alle kanten en hebben zo op  eenvoudige wijze en de kapitein en de kist met geld terug. De kapitein neemt samen met de  stuurman en een paar sterke leiders de rovers geboeid mee.  We doen een markt /kermis in Oud-Hollandse stijl, waarbij de leiding in klederdracht loopt: Kaasdraagwedstrijden, poffertjeskraam, Dokter bibberspiraal, Zeekaak en knip en limonade, gezamenlijk executie van de boeven, schiettent met ballonnen, knikkerspel, hengelspel met prijsjes, waarzegster, zaklopen. We krijgen bezoek van Neptunus en een aantal trawanten, die ons komt dopen. Dit wordt later uiteraard in de monsterboekjes gezet.

Vrijdag: We gaan naar de Flevohof in groepen met de auto. Eerst naar de exposities, daarna naar het  kinderdorp, het indianendorp, het lunapark en het zwembad. ’s Avonds voorbereiden kampvuur hout zoeken. Bij het kampvuur zijn uiteraard de kapitein en de stuurman aanwezig. We doen toneel, liederen, gebruiken rijstrammelaars, er wordt een lang, spannend verhaal verteld door de kapitein, we zingen de geleerde zeemansliederen. We krijgen de volledig bijgewerkte monsterboekjes en om 21.00 uur nemen de kapitein en de stuurman afscheid.

Zaterdag: Opstaan, wassen, corvee, eten, opruimen persoonlijke spullen en klaar zetten voor het inladen. Aankomst in Katwijk gepland, samen met de Meikeverkring om 13.00 à 13.30 uur.
 


Zomerkamp 1987

Bilthoven / De Bilt, 8 – 15 augustus 1987

Hordes: Bestevaerhorde en Julianahorde
Teamleider: Jan Hazekamp (Chikai)
Leiding: Marlies Haasnoot (Mang), Margriet Visser (Baloe), Anne Huigen (Mor), Marieke Schaap (Sambhur), Marleen Harteveld (Tha), Steef Haasnoot (Kaa), Dirk Zwitser (Tabaqui), Dirk Elsgeest (Nag),  Jack Haasnoot (Jacala), Roel Voigt (Hahti), Coen Huigen (Misja).

Deelnemers
Feite Paul Pijttersen
Joost v.d. Gugten
Tom Zandbergen
Bob v.d. Plas
Steven Russchenberg
Steef Haasnoot
Jan v.d. Plas
Corniels v. Duyvenbode
Paul v.d. Plas
Dirk v.d. Oever
Rene van Duyn
Dirk Harteveld
Patrick Ouwehand
Robert v.d. Marel
Jan Willem Ouwehand
Sjaak Stol
Bert Minnee
Martin Houwaard
Arend Jan Hoek
Martijn Voigt
Michiel Sieders
Alexander Zuyderduyn
Robert Jan van Rijn
Ewout Voigt
Jan Ouwehand
Kees Jan Schadde v D
Bart Zandbergen
Timon Barnard
Edwin de Wilt

Programma: (Kampprogramma)

Thema: Tusaga Saritsj: Jacala, Apanatscka: Mor.
 Mahki Moteh: Misja, medicijnvrouw: Baloe, schurken:Nag, Hahti.

Zaterdag: Omgeving verkennen. Tijdens deze verkenning komen er 3 Indianen voorbijrennen. Terug op het clubhuis. Hier zit een indiaan op ons te wachten. Hij heet Mahki Moteh=ijzeren mes. Hij vertelt ons, dat hij van de stam van de Athabasca’s is, maar door zijn opperhoofd Tusaga  Saritsj (Zwarte Hond) is uitgestoten, omdat hij twee schurken heeft laten ontsnappen. Zijn medicijn is hij ook kwijtgeraakt. Hij heeft de twee schurken afgeluisterd, weet niet precies wat ze van plan  zijn, maar heeft wel ontdekt, dat er gevaar dreigt voor de stam van de Athabasca’s. Hij kan echter zijn opperhoofd niet waarschuwen, want een indiaan die zijn medicijn kwijt is kan door iedere indiaan worden gedood. Hij vraagt, of wij Tusaga Saritsj willen waarschuwen. Dat kan pas morgen, want het opperhoofd is nog op reis. Vuurwater drinken en maiskoeken eten. Conditie op pijl brengen: stokworstelen in 4 ringen. Hardlopen met behendigheidsoefeningen. Indiaanse dans en knotsbal.

Zondag: Aandacht. Eten, rust, corvee. De middagrust is 1 uur verplichte rust. Niet lopen op de zaal, wel rustig praten, lezen. In ieder geval rustig. Mahki Moteh leert ons natuursporen, zodat we de weg naar Tusaga Saritsj kunnen vinden. Speurtocht naar Tusaga Saritsj, het spoor is een zogenaamd Klaverspoor. Als we het teken “einde” spoor zien wachten we op elkaar. Dan komt Tusaga Saritsj het bos uit. We vertellen hem natuurlijk niets over Mahki Moteh, maar wel over de schurken en dat er gevaar dreigt voor de Athabasca’s. Hij gelooft er niets van. Trouwens als het waar was, wie zou dan het machtige oppperhoofd van de Athabasca’s iets kunnen doen. Dus gaan wij weg. Creatief circuit: tekenen, verven, spatten, stempelen, vingerverven, muziek instrumenten maken. Tegen etenstijd komt Tusaga Saritsj ons vertellen, dat zijn dochter Apanatschka (Mooie Bloem) is ontvoerd. Het opperhoofd vraagt, of wij hem willen helpen met het opsporen van de daders. Oefenen Indiaanse sluipkunst (kringspel). Schat in het Zilvermeer: estafette.

Maandag: Tusaga Saritsj komt. Hij heeft een brief bij zich, waarin staat “Wij willen nuggets”. Als we die niet  krijgen gaat Apanatschka eraan, je hoort nog van ons. Tusaga Saritsj weet niet, wat hij hiermee aan moet. Hij stelt voor om de oude medicijnvrouw om raad te vragen. Daarvoor moeten we naar het punt, waar het spoor begint. Alleen een echte Indiaan kan dat vinden. We volgen in 3 groepen de sporen. Aankomst bij de medicijnvrouw, zij zit in een oude hut. Ze begroet ons, luistert naar het probleem en besluit de Grote Geest te raadplegen. Hiertoe graaft zij met haar tomahawk in de  grond, tuurt in het gat en mompelt geheimzinnige woorden. Vervolgens pakt zij haar vuurpot, gaat  in de rook zitten en vertelt ons dan wat we moeten doen; net doen alsof we op de eisen ingaan  en dan een list verzinnen. Terug naar het kamp. Opperhoofd zegt, dat we de nederzetting moeten gaan bekijken. Opletten of we schurken zien. Hij komt vanavond enkele spelen bijwonen.  Gezamenlijk naar het dorp. ’s Avonds wisselspelen: Apaches/ athabasca’s, Indiaanse poema’s . Tijdens spelen komt Tusaga Saritsj, vuurwater en maiskoeken; er komt een brief aangeflodderd:
 “Kom morgen om 10.30 uur bij……..Alleen! Hierna lassotrekken, sluiten, wassen en naar bed.

Dinsdag: Tusaga Saritsj komt. Naar het ontmoetingspunt. Wij verstoppen ons in het struikgewas. Het  opperhoofd wacht tot de schurken aankomen. Hij wil eerst zijn dochter zien. De twee schurken zeggen: “Vanavond zul je haar zien”. Zij gaan weg en wij volgen ze op een afstandje. Plots zien wij een brief aan een boom: “Volg ons niet langer anders wordt Apanatschka gedood”. We gaan terug. Het opperhoofd belooft vanavond te komen. Sport en spel middag: voetbal. Vierkamp: hardlopen, verspringen, slalomvoetbal, flessen vullen. Trefbal, lijnbal. Na het avondeten komt het opperhoofd ons halen om naar de afgesproken plek te gaan, waar we de dochter kunnen zien. Vanuit de verte zien we haar met de schurken. Hierna gaan we terug naar het kamp, waar Tusaga Saritsj ons een spannend verhaal vertelt. Als hij daarin de bergplaats van de nuggets noemt, horen we plotseling in de struiken iemand hard weglopen. We gaan erachter aan, maar het opperhoofd roept ons terug. We kunnen morgen zoeken, want hij laat een duidelijk spoor achter.

Woensdag: Speurtocht in 4 groepen. Na ongeveer een uur is er een post kimspel.Een kwartier later wordt Apanatshka gevonden. Vlak voor het eindpunt zien we twee schurken, die aan het graven zijn. Als ze ons zien, rennen ze luid schietend in paniek weg. Ze laten veel nuggets liggen. Die nemen wij dus mee. Bij aankomst in clubhuis DDT en corvee. Na het eten: Toneelstukjes in 6 groepen. Dierengeluidenspel.

Donderdag: Naar het zwembad. Na het avondeten komt Tusaga Saritsj. Santer en Krauli komen de nuggets  halen, die ze hebben laten liggen bij hun overhaaste vlucht. Ze komen schietend het terrein op. Ze nemen T.S. onder schot. Maar deze rukt zich los, waarna de welpen zich op de schurken storten. Na een hevige strijd, waarbij T.S. de welpen van al te zware mishandelingen  weerhoudt, samen met de leiding, omdat de schurken nog aan de martelpaal moeten, worden ze overmeesterd. We binden ze vast aan een boom. Na het vuurwater en de maiskoeken zien de schurken kans om te ontsnappen. Net als wij de achtervolging willen inzetten komt Mahki  Moteh uit het bos. Hij vraagt nederig aan T.S., of hij de schurken mag vangen, om zo zijn medicijn terug te verdienen. Dat mag, M.M . als een pijl uit de boog weg, op het spoor van Santer en Krauli. Hierna spelen wij BINGO.

Vrijdag: Indiaanse markt: Pijl en boog schieten, textiel verven, speerwerpen, mais poffen, vredespijp maken, prairiepolo. Medicijnbuidel maken. Overwinningskleuren aanbrengen. Hout zoeken voor het  kampvuur. Kampvuur: o.a. playback show. Hierbij zullen T.S. , M.M., A. jury zijn. We beginnen met  gewoon een kampvuur, waarbij T.S. en z’n dochter aanwezig zijn. We zingen wat, eten en drinken wat. Mahki Moteh komt ons vertellen, dat de twee schurken op de eeuwige jachtvelden zijn. Hij  krijgt zijn medicijn terug. Als dank en als bewijs, dat de welpen het indianenleven waard zijn, krijgen zij allemaal een adelaarsveer en een hoofdband.

Zaterdag:
07.30 opstaan, wassen
08.15 ontbijt
08.45 corvee
09.15 openen
11.00 terug naar Katwijk.
 


Zomerkamp 1988

Dongen, Scouting Laurentius, Chrispijnhof 20, 9 – 16 juli

Hordes: Bestevaerhorde en Julianahorde
Teamleider: Jan Hazekamp (Chikai)
Leiding: Roel Voigt (Hahti), Margriet Visser (Baloe), Coen Huigen (Misja), Dirk Elsgeest (Nag), Babet v.d. Plas (Bagheera), Jan Brussee (Chil), Anne Huigen (Mor), Dirk Zwitser (Tha), Marlies Haasnoot (Mang), Jack Haasnoot (Jacala), Anne Margreet Hazekamp (Ko)

Deelnemers
Cor Niels van Duivenboden
Arie Spaanderman
Bob van de Plas
Ramses de la Parra
Edwin de Wilt
Jan Willem Kerpershoek
Harmen Kerpershoek
Michiel Siestes
Henk Krijgsman
Kees van de Plas
Ewout Voigt
Jan Ouwehand
Robert van der Marel
Hugo Haasnoot
Alexander van de Plas
Martijn Verdoes
Gijsbert Kralt
Paul van de Plas
Ruud Meyvogel
Martin Houwaard
Bas Brandsma
Dicki van Leeuwen
Alex Rijper
Bart Zandbergen
Joost van der Gugten
Sjaak Stol
Jan van Rijn
Mark Ruis
Robert Jan van Rijn
Matthijs van Rijn
Roel de Mooy
Marco van Rijn
Christian Aandewiel
Bert Minnee
Rene van Duijn
Tom Zandbergen
Dirk Hartevelt
Martijn Russchenberg
Feite Paul Pijttersen
Timon Barnard
Jan van de Plas
Arthur den Haas
Hein Vink

Programma: (Kampprogramma)

Thema: Tijdmachine
 Professor Geinstein: Misja, Professor Keinstein:Baloe, Romeinse veldvrouw Catastrophia, Ridder Odewar: Jacala, Jonkvrouwe Hildegonde:Mor, Schurken: Chikai, Tha, Bagheera, Columbus: Hahti, Boer Nelis: Chil, Ricardo:Jacala, Claustrophobius: Chil, Dramastoteles: Chikai

Zaterdag:  Aankomst in Dongen, Kennismakingsspel, naambal in kring en krant meppen, Toneel en  Modeshow, in 7 groepen: badmode, beroepskleding, avondkleding, sportkleding, ridders, indianen, zeerovers. ’s Avonds volgen we een lichtjesspoor, dat ons naar de professoren leidt. Bij de professoren aangekomen, vertellen zij ons, dat wij met hen mee mogen op reis met de tijdmachine, maar dan moeten we wel eerst een tijdmachinepasje maken. Dat zullen we de volgende dag doen.

Zondag:  Aandacht. Tijdmachinepasjes maken. De proffen komen ons halen om een reis met de  Tijdmachine te maken. We komen bij de Romeinen terecht. We zien een bordje ARENA en  gaan in de aangegeven richting. We komen een radeloze veldvrouwe tegen, die ons vraagt om voor haar in haar arena op te treden. Gladiatorengevecht in 2 groepen. Liggend eten (op rug koekhappen), wagenrennen. We nemen afscheid van de Romeinse veldvrouwe, die overigens Catastrophia heet en gaan terug naar de tijdmachine. Terug in het kamp: rust en corvee, Zitvolley met grote ballon. Tijger-tamtam-konijn-tikkertje.

Maandag:  We gaan met de proffen mee naar de middeleeuwen. Daar komen we ridder Odewar tegen, die ons om hulp vraagt, want zijn dochter Hildegonde is ontvoerd. Om met succes de  ontvoerders te kunnen bestrijden, moeten we eerst zorgen voor een goede ridderuitrusting. Dit doen we in 5 groepen: Schild maken, helm maken, vaandel maken, cape maken, zwaard maken. Toernooi in 5 groepen: stoktrekken, steekspel, ringsteken te paard, stormbaan, blikgooien. Touwtrekken, brand in de burcht, drakengevecht (soort trefbal ,met kleine balletjes in cirkelvorm). We volgen een spoor naar Jonkvrouw Hildegonde. Het spoor bestaat uit slierten crêpe. Aan het eind van het spoor wachten we op elkaar, omdat Hildegonde door de ontvoerders wordt bewaakt. We omsingelen de plek en op een teken van Ridder Odewar bestormen we ze,  waarna de jonkvrouwe weer vrij is en de ontvoerders bont en blauw weggejaagd worden. Hierna gaan we weer met de tijdmachine naar 1988.

Dinsdag:  We gaan naar de tijdmachine, om naar de toekomst te gaan, we belanden in 2314. We horen een vreemde stem uit het niets, die ons verteld, waar we zijn en wat we gaan doen. We doen een postenspel: electronische quiz/ computer, vliegende schotel maken, periscoop (om de hoek gluren), draadtelefoon, beweegbare voetpaden, tekenen: ideale robot, hindernisbaan met Mars. We eten een 2314 maaltijd in de vorm van 2 pillen. Omdat we hier niet genoeg aan hebben, gaan we terug naar 1988 om even goed te eten. ’s Middags naar het dorp. Sporttoernooi 1e deel: buikschuif,renparcours, evenwichtsbalk met ballon pblazen,
 stoelenrace, zeil omkeren, darts werpen.

Woensdag:  We gaan naar de Proffen toe. Als ze een handle overhalen van de tijdmachine gebeurt er niets, maar even later komt Columbus aanlopen. We blijken nog in 1988 te zijn. Columbus begrijpt nergens meer iets van en herkent ook de omgeving niet. Daarom gaan we voor hem de omgeving in kaart brengen. We maken een wandeling door de omgeving, met z’n  allen en tekenen bij terugkomst een plattegrond voor Columbus met ganzenverenpennen. Columbus vertelt een spannend reisverhaal uit het oude Amerika. Wij laten Columbus zien hoe het nu in Amerika is, we doen dat in 6 groepen: Amerikaanse vlag maken, popcorn bakken, popsong instuderen, wolkenkrabbers bouwen, sketches van Donald Duck en Mickey Mouse, Amerikaanse reclame maken. De welpen vertellen een geschakeld verhaal over Amerika anno ’88. De proffen komen Columbus halen, want de machine is weer  gemaakt. Ook wij gaan naar de machine om nog even een reisje te maken naar de 19e eeuw. Wij komen daar boer Nelis tegen, die ons het een en ander vertelt over de boeren in die tijd. Hierna weer met de machine terug naar 1988. Sporttoernooi 2e deel: boogschieten, touwtje springen, gewicht heffen, stammetje smijten, ringwerpen, jongleren met een bezemsteel.

Donderdag:  Naar het zwembad. Eten wordt gebracht. ’s Avonds gaan we met de proffen mee naar de Gouden Eeuw. We treffen daar de leerling van Leonardo da Vinci aan, genaamd Ricardo. We doen in 4 groepen een postenspel, waarbij we kunnen zien, wat zijn meester Leonardo allemaal in zijn mars had: vliegtuigen maken, beker maken, boekbinden/ stempelen, schilderijtje maken.

Vrijdag:  We gaan met de proffen mee naar de klassieke oudheid. We komen bij de zuil ter ere van  Herakles (= oprichter van de Olympische Spelen). Als we dichterbij komen springt de zuilwachter Claustrophobius tevoorschijn. Hij roept iets onverstaanbaars en de proffen vertalen voor: We zijn welkom op de Olympische Spelen, maar er moet even iets aan ons uiterlijk gedaan worden. We worden doorverwezen naar Dramastoteles, de Griekse creativus. In 4 groepen maken we: Griekse kleding, touwsandalen, haarband met O.S. ringen, lampionnen. Olympische Spelen in 8 groepen: balgooien door O.S. ringen, discuswerpen, kogelstoten, speerwerpen, gewichtheffen. worstelen, boomstamtrekken, marathon. Na afloop gaan we met de machine terug naar onze eigen tijd. Klok weer vooruit. Verzamelen voor gezellige avond, bij de open haard. Programma: Bingo, lied door de leiding, andere liedjes, lekkere hapjes, drankjes. We nemen afscheid van de PROFFEN.

Zaterdag:  Opstaan, opruimen, corvee, ontbijt. Welpen naar bos met 2 man. 12.00 Vertrek.
 


Zomerkamp 1989

Apeldoorn, 29 juli 1989 – 5 augustus

Hordes: Bestevaerhorde en Julianahorde
Teamleider: Roel Voigt (Hahti)
Leiding: Margriet Visser (Baloe), Jack Haasnoot (Jacala), Simon Visser (Kaa), Coen Huigen (Misja), Dirk Elsgeest (Nag), Babet v.d. Plas (Bagheera), Stefan van Vreedendaal (Rama), Jan Brussee (Chil), Marlies Haasnoot (Mang), Anne Margreet Hazekamp (Ko).

Deelnemers, o.a:
Rene van Duijn
Arthur den Haas
Tom Zandbergen
Martijn Verdoes
Pieter van Delft

Programma: (Kampprogramma)

Thema: Energie
 Helios: Chil, regisseur: Jacala, camera: Hahti, Colonel Drake: Kaa, T.A. Edison:Nag, James Watt: Rama, Oermens: Bagheera

Zaterdag: Welpen en leiding verzamelen op het station in Leiden. Na aankomst in Apeldoorn brengen de auto en de bus de welpen en de leiding naar het kampterrein. We gaan de omgeving verkennen terug bij het clubhuis, daar treffen we een zenuwachtig mannetje aan , die in zak en as zit (Figuurlijk). Bij navraag blijkt hij een filmregisseur te zijn en hij moet in opdracht van het G.E.B. een film maken over energievoorziening. De titel van de film moet luiden “ENERGIA” maar hij heeft geen hoofdrolspeler en ook geen figuranten. Als wij hem helpen gaat hij daar in zoverre op in, dat wij wel voor figuranten door kunnen gaan, maar zijn grootste zorg is de hoofdrolspeler. Plotseling trekt er een mistbank over het veld en uit de nevelen doemt een oude grijze man op. De regisseur springt op en roept: “Dat is hem, dat is de perfecte hoofdrolspeler”: De oude man  stelt zich voor als “Helios”. Hij vertelt, dat hij in de tijd en ruimte kan reizen en dat hij wel mee werken, omdat hij erg veel verstand heeft van energie en alles wat daarmee te maken heeft. Uitleg van het spel, we gaan steeds verder terug in de tijd en daarom beginnen we met het  maken van atomen en moleculen. Tijdens dit geknutsel worden er druk TV opnames gemaakt, die eenvoudig gemonteerd kunnen worden. Na het eten: spel, voetbal o.i.d. daarna Video-vertoning.

Zondag: Aandacht. Het water energiespel: 1 Irrigatiekanaal bouwen, 2 met bekers over 25 meter water lopen, 3 laars lopen (vullen met water en dan 25 meter heen en weer lopen, wie het meeste water  heeft is de winnaar), 4 waterpistool schieten, 5 flessenvoetbal. Windenergiespel: Molens maken , zeilen maken voor een boot, boot maken. In 5 groepen vliegers  maken. ’s Avonds: ALARM iedereen speurt mee, de oude grijze man is verdwenen. Videovertoning, daarna: wassen, plassen en naar bed.

Maandag: Het olie- en energiespel . We gaan op bezoek bij Colonel Drake in de staat Pensylvania. Hij vraagt ons te helpen bij het bouwen van olieboortorens. Plotseling duiken er een stel  Arabieren (of Heineken bieren) op en pikken de trechter van de Colonel en maken zich  snel uit de voeten. Natuurlijk volgt er een zoekaktie. Het is te gek, dat dit zomaar kan gebeuren, immers die trechter had de Colonel nodig om de olie in de leiding te gieten. Na het ontdekken van de Arabieren houden we halt, we overleggen wat ons te doen staat, de filmregisseur laat ons niet toe om de ARAPS te molesteren, immers “DIE MENSEN  KUNNEN WE GEBRUIKEN VOOR DE FILM,IK GA WEL MET ZE PRATEN”. Hij gaat dus met ze praten en kan ze een contract aanbieden. Ze komen met de regisseur mee en bieden ons hun excuses aan en geven de trechter terug. Retour basis en DDT. We maken  de olieleiding en de Colonel giet er de olie in. De ARAPS leggen de leiding door het bos en posteren zich aan het einde met bekers. Diverse balspelen: trefbal, slagbal, voetbal. Energiespellen: touwtrekken, stokworstelen, ballontrappen, kogelstoten, hinkstapsprong. Videovertoning.

Dinsdag: Elektriciteitsspel: Dr. Bibber, Electro, Ballon prikken, Draadtelefoon; aansluitend treinenrace en vooroefenen Playbackshow. Na de lunch gaan we naar het dorp (denk aan uniform), ’s avonds “DE ENIGE ECHTE PLAY-BACK SHOW”; in de jury: Barry Stevens, Jacques d’Ancoena, Henny Huisvrouw. Video vertoning.

Woensdag: We ontmoeten James Watt. Hij stelt ons voor aan de stoommachine en laat ons de werking zien. Onder zijn leiding maken we aluminium bootjes (1 per 2 welpen) met lege eieren. Hierna is het stoom afblazen. Sportdag deel 1: hardlopen, kruiwagenrace, pijl en boog  schieten. Sportdag deel 2: verspringen, hoogspringen, touwtrekken, doeltrappen, kogelstoten ringwerpen. Videovertoning.

Donderdag: We reizen af richting zwembad. Uiteraard nemen we brood e.d. mee. Het is natuurlijk wel aardig, als er wat leiding meehelpt bij het klaarmaken van de nodige broodberg. ’s Avonds: BINGO! Videovertoning.

Vrijdag: Vandaag gaan we erg ver terug in de tijd. N.L. de oertijd. We hebben ons verzekerd van de medewerking van een origineel oermens. We maken stokbrood en berenvellen. Er kan ook nog een spannend verhaal verteld worden. Het bos in: we spelen: tijger tam tam konijn tikkertje, jagen, sluipspel. Kampvuur klaarmaken. De directeur van het G.E.B. krijgt zijn videoband aangeboden. Uiteraard wil hij hem zien en hij is dan zo tevreden, dat hij iedereen en lekkere versnapering aanbied. Dan mag het kampvuur aangestoken worden en mag er gezongen worden.

Zaterdag: Ontbijt (aansluitend inspectie en de welpen helpen met inpakken van hun spullen in de koffers en tassen). Na het inpakken gaan de welpen balspelen doen met Nag en Bagheera. De rest van de leiding gaat schoonschippen. Klok weer een uur vooruit. Welpen en leiding worden  naar het station gebracht. De welpen worden in Leiden aan hun ouders afgegeven. Het  materiaal gaat terug naar het clubhuis.