Eind zeventiger jaren was het oude troephuis nog steeds erg gezellig, maar wel op. Ook wilde men er een nieuwe (gemengde) wacht bij, een redelijke ruimte voor de stam, een botenloods, een opberghok, terwijl een algemene administratie/vergaderruimte ruimte ook nooit weg was. Daarbij vond de gemeente dat de dure huizen in de nieuwe wijk Schutterwei op iets beters uit moesten kijken dan een vale keet in het koeiegras. Dat de zeeverkenners als zeilers bomen gingen planten en als natuurmensen het gras gingen maaien scheen daarbij te horen.

In 1981 werd begonnen met de bouw van een ontwerp van oud-zeeverkenner/Neptunus Kees Houwaard. Zijn fraaie ontwerp heeft alles overleefd: het mooiste troephuis dat de Katwijkse Zeeverkenners ooit gezien hebben, waarbij door het gebruik van bakshokken in verdiepingen binnen een kleine oppervlakte veel ruimte werd gemaakt, zonder dat het een massaal gebouw werd.
Tegelijk kwam er een haven voor alle boten. Daarvoor lagen ze  gewoon tegen de graskant, behalve bij de Abel Tasman, die met een wrakkige steiger de schone schijn op probeerden op te houden.