Neptunusgroep
Hoofdmenu
De Neptunustroep behoorde bij de eerste drie Julianagroepen die in mei 1945 werden opgericht. Uit het logboek van Eksters van de enthousiaste verkenner Jan Bloot blijkt dat de troep in het begin goed liep. In 1946 organiseerde zij al een geslaagd zomerkamp in Oosterwijk. Helaas trof men het niet met zijn schippers. De eerste schipper, de van voor de oorlog bekende stuurman Timmermans kwam niet veel en stopte al in december 1945.
Schipper Planje vertrok een klein jaar later naar Harlingen, terwijl de daarop volgende schipper Spaanderman maar twee maanden bleef. Toen kwam opeens het einde, wat de jongens op minder prettige wijze hoorden:
"De troep is op de fles! Dit werd mij bericht door Henny Planje. Wie dit zo maar besloten hebben, ik weet het niet. De troep blijkt dus te moeten ontbonden worden omdat er geen schipper meer is. De jongens die zouden willen blijven, zouden over de andere groepen verspreidt worden. Toen we hierover bij de ander groepen gingen neuzen, bleek bij schipper Parlevliet de Neptunustroep niet gewenst. Dit bleek uit enige woorden, die op de grond geschreven waren en wilde opmerkingen van de jongens, die daar verzameld waren. Hierdoor werden wij nogal uit het veld geslagen. met andere woorden wij hadden deerlijk de pest in zodat we een grote rommel zijn gaan maken in het troephuis. Het zal namelijk verloot worden. Dáár hebben wij onze krachten aan besteed, zodat wij de éérste prijs gekregen hadden." (logboek Eksters, Jan Bloot, 30 november 1948, )
De bootslieden deden nog een poging om alleen verder te gaan en schipper Huib van der Maaden ging akkoord. De troep mocht verder werken onder de ere-raad (scheepsraad met alleen bootslieden) en stuurman Cor Bloot. Toch gingen er al jongens naar andere groepen. Maar het einde kwam snel.
"In de loop januari 1947 kwam Neptunus toch ten val: stuurman Bloot kon niet meer aanwezig zijn, terwijl twee P.L.'s (bootslieden) ziek werden Daarom werd besloten de groep in zijn geheel naar de Juliana-groep over te brengen. Deze oplossing was verder ook juist, omdat de Julianagroep ook bestaat uit jongens van onze leeftijd" (30 november 1948, logboek Eksters, Jan Bloot)
Blijkbaar bestonden de Neptunus en Juliana beide uit oudere jongens, wat meestal een teken is van een achteruitgaande troep. Uit het Julianalogboek blijkt dat de komst van de Neptunus problemen veroorzaakte. De Neptunus-verkenners kwamen niet altijd en dan nog zonder uniform. De ereraad stelde ze voor de keuze: uniform of wegblijven. Stuurman Cor Bloot beviel wel en werd stuurman bij de Juliana.
 

Leiding
 
Leiding Neptunustroep/wacht, per 1 jan. voorzover gereconstrueerd kon worden. Leeg = geen gegevens
jaar zomerkamp schipper stuurlieden opperbootslieden Waaruit
1945   Johan Timmermans Gerrit Hogewoning, Herman Planje   logb Eksters
1946 Oisterwijk Jan Planje  Herman Planje, Cor Bloot, Mieras?   logb Eksters
1947   Maart Spaanderman     logb Eksters


Leden: 5 Bakken, o.a: Eksters, Fazanten, Kieviten,


 
De das:     nog onbekend