"Er was eens een koning en die koning verlangde naar rust…….. "
Pim Hofkes, 2005


In 1953/4 werd er door enkele zeeverkenners van de Dorus Rijkerstroep een maskerspel ingestudeerd. Schipper Haasnoot had een kennis in Leiden, de heer Piëte, die als amateur-cineast een proeve van z'n bekwaamheid wilde afleggen door dit maskerspel op film vast te leggen.

De volgende verkenners deden mee:

Leen Haasnoot                        is de           verteller
Pim Hofkes                           speelt           tapijtverkoper
Rob Huisken                             “               page
Harry van der Maaden               “               raadsheer van de koning
Manfred Mauritz                        “              dikke bakker
Bram Ouwehand                       “               zwerver
Jaap van der Plas                      “              koning.

Het was een pantomimespel, waarbij de gemaskerde spelers reageerden op het verhaal van de verteller. De bij de verhaalsfeer horende kleding was door de verkenners zelf thuis bij elkaar gescharreld en de maskers die zij droegen, waren door hen zelf gemaakt in de commandobunker, hun troephuis. Dat had nog aardig wat voeten in de aarde: papier, lappen, plaksel, vorm geven en daarna, toen het opgedroogd was, beschilderen.

Er werden diverse avonden doorgebracht in een zaal van het Hoofdgebouw van het Rotterdams Zeehospitium in Katwijk om het verhaal en de uitbeelding in onze vingers te krijgen. Schipper Haasnoot kon het verhaal tenslotte wel dromen, omdat het steeds weer opnieuw verteld moest worden als de opnames niet goed waren gegaan. En … dat gebeurde nog al eens een keer.
Ook bij de spelers was het niet altijd rozengeur en maneschijn, want als ze het masker lang op hadden, begon het plaksel door het ademen vochtig te worden en dat stonk behoorlijk in de neus waar het masker vlak voor zat. Zo halverwege de avond zetten ze op elk moment, dat ze niet bij de opnamen betrokken waren, direct hun masker af. Wat grote verademing gaf !!

Toen alles eenmaal op film stond, ontvingen we een uitnodiging om het resultaat te komen bekijken in een zaaltje ergens in Leiden. Best leuk om er naar te kijken en ook nog je eigen naam afgetiteld te zien.
Daarna is er ook nog een opvoering geweest in Utrecht.