Jaarprogramma van de Dorus Rijkerstroep 1955 - 1956
 
(logboek Spechten, E.J. van Leeuwen, Hans Vöge, Jan de Lange)
Middag ( - 5 uur)
10 sept Zeilen bij het gemaal van Rijnland
17 sept
24 sept Spel.
"Wij roeiden met de sloep naar de brug en ondertussen moesten wij uitkijken naar een boodschap in een fles. Ongeveer halverwege opeens een schreeuw: "Jongens, daar drijft wat". Wij daarop af. Even later wordt de fles uit 't water gevist. De kurk van de fles af en gauw de opdracht lezen. Snel doen wij onze tokken af en roeien vlug 't laatste eindje. Na een paar mislukte pogingen om aan land te gaan, neem ik een grote sprong en kom op de kent terecht. Een grote knokpartij volgt en 't resultaat: wij de schat en de meeste levens en de andere partij: een woedende Sam, die niet tegen z'n verlies kan"
1 okt Zeilspel: 
"Deze middag hadden wij de 16, de vValken de 19 en de Sperwers de jol. De Sperwers kregen 4 zakken van 25 en wij 5 zakken van 10, de Valken idem (zakjes met zand). Nadat we een eindje gezeild hadden, gaf de schipper het teken. Na veel gemanoeuvreer kregen wij een zak van van de jol in onze boot en wij smeten er 4 in de jol. De Valken kregen 2 zakken in hun boot en gooiden er 3 in de jol. Do jol won dit spelletje"
8 okt Trainen voor de sportwedstrijden
15 okt Sportwedstrijden. De Dorus Rijkers werd laatste
22 okt  Spelletjes
"Eerst moesten alle jongens van een bak elkaar een hand geven en dan rennen naar een das, die oppakken met de monden en dan weer terug.
Het volgende was: één zich verstoppen en de rest hem opzoeken en zich bij hem verstoppen.
Het laatste wat we deden was, dat we allemaal een naam van een dier hadden. Wij moesten dan in een kring lopen en als de naam van dat dier genoemd werd, renden de dragers van die naam naar het midden en probeerden allemaal hetzelfde houtje te pakken.
Ook dit wonnen wij"
29 okt wegens ziekte niet geweest
5 nov wegens ziekte niet geweest
12 nov Spel
"De ene partij moest bij de andere partij in totaal 15 stokjes weghalen uit een cirkel en ze achter hun eigen cirkel in de grond steken. Maar als je iemand zag met een stokje, dan mocht je hem z'n leven afpakken."
19 nov Handtekening spel: In het gebied tussen Voorstraat, Boulevard, Varkevisserstraat, schoolstraat en Zuidstraat moest iedere bak zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen van de leiders.
26 nov Opdrachtenspel:
- uit een stuk been een dasring zagen en met vijl of mes bewerken
- een model van een brug of toren bouwen
- een gipsafdruk maken
3 dec Spel
"Na de opening vonden we in het bakshok een envelop waarin een stel blinde kaartjes van straten en kruispunten lagen. De bedoeling was nu om uit te zoeken welke punten in Katwijk Zee op die kaartjes stonden. Daarna moest men de fouten eruit halen, de noordpijl erop zetten en een bekende Katwijker opzoeken die daar woonde..
Na nog wat gezongen te hebben gingen we naar huis"
10 dec Opdrachten in het dorp. Iedere fiets kreeg ook een nummer aangebonden met de boodschap, dat we ook de nummers van de andere bakken moesten zien te krijgen.
"Of we gewonnen hebben, weet ik niet, maar het was een fijne middag"
17 dec Kookmiddag
"Overal hingen heerlijke kook- en bakgeurtjes, zodat er eentje uitriep: ' Wate en rotstank'. Als resultaat van de buitensporige ijver van onze bak bleek, dat alleen de erwtensoep en de gebakken aardappeltjes eetbaar waren. Toch was het nog een 'knalmiddag' "
24 dec Boten uit het water. 
"Deze ochtend kwamen we om 10 uur bij elkaar op de Rijnmond. Hier aangekomen werden de boten met veel gemodder en getrek op de kant gesleept, ondanks het feit dat het touw waaraan de verkennersschare trok, het 2x begaf.
's Avonds om half vijf hadden we een gezamenlijke kerstviering inde Julianabunker. Eerst zongen we, daarna werd er een mooi verhaal verteld door schipper Vink en na om half negen geëindigd te hebben, werd de lekkere chocola geschonken. Hierna aten we ons brood op in onze eigen bunker, die feestelijk versierd was met dennengroen. Nadat onze schipper nog een verhaal over een scheepsbrand had voorgelezen, gingen we naar huis. Het was een mooie aviond geweest"
31 dec Geen troep vanwege Oudjaar
7 jan Soort handbal ("of het eerlijk was weet ik niet, maar wij verloren met 6-1") en bakshokken schoonmaken
Daarna twee spelen:
"de schipper zei een letter, b.v. A. Dan vroeg hij aan de eerste: wat eet je? antwoord: spinAzie. Fout, dan moest je je leven inleveren. Als je ging twijfelen telde de schipper tot 10. Deze keer verboden de O. De schipper vroeg aan de eerste: wat eet je het liefst? 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9... met de moed der wanhoop zei hij: rOOde kOOl !
Het laatste spel : A. Schaap gooide achter elkaar 10 voorwerpen door de hele ruimte. Toen de 10e weg was moest je direct naar je bakshok en binnen 1 minuut alles opschrijven."
14 jan Zwemmen in Leiden (met de tram van 3.15)
21 jan Spel
"Rond de vlaggestok kreeg iedere bak een telefoonnummer en een naam. Het telefoonnummer was 2407. Onze bak kreeg de naam Kruivedons. Toen we het nummer belde hoorde we een stem die zei; 'paal 88, paal 88 enz.'. We gooiden de telefoon op de haak en gingen naar paal 88. daar lagen 3 flessen waarvan één van ons was. In de fles zat een brief met briefjes. In de brief stond dat we allemaal een briefje zouden krijgen. We kregen die van Wijnand Rijsdam. Daarin stond dat we allemaal naar een bepaalde plaats moesten gaan en de brief daar openen. Er zat een stukje van een landkaart in en een klein briefje waarin stond dat je je bootsman moest opzoeken. Toen we naar een heel tijdje elkaar gevonden hadden, probeerden we de stukjes kaart aan elkaar te passen. De schat bleek op het kampeerterrein te liggen bij een lantaarnpaal. Toen we niks vonden besloten we maar naar huis te gaan. Maar toen zagen we achter het huisje een stuk papier, er stond op 'schat'. We hebben het maar weggegooid en zijn naar huis gegaan. Het was een knalmiddag geweest"
28 jan Pionieren: een hijskraan
"Daarna moest de schipper. Het ging een heel eind goed maar op het laatst kwam de schipper vast te zitten. Het was zo'n gek gezicht.
Toen we alles hadden afgebroken gingen we nog zingen. Verder werd K. Haasnoot (V) nog geïnstalleerd""
4 febr Wegens sneeuw en ijs niet geweest
11 febr Zwemmen in Leiden (insigne zwemmen).
18 febr Wegens sneeuw en ijs niet geweest
25 febr Wegens sneeuw en ijs niet geweest
3 mrt Spel
"Eerst moesten we nog een eind rijden
waar we ons niet bepaald op verblijdden
Toen we er waren
begonnen we weer een beetje op te klaren
Nadat er twee partijen gekozen waren
gingen we naar onze heuvel toe
maar we waren al moe
voordat het spel was begonnen
Daar kwam H.E. aan
en hij ging terug met onze vaan
Maar al gauw kwamen Oompie en Sjakie
en toen hadden er er drie!
We hadden nog een keer last van H.E.
maar dat viel wel mee
Om half vijf gingen we naar de vlag
het was een fijne middag!"
10 mrt 2e klassespel: Eerst naar Han waar ze in 5 minuten zoveel mogelijk insignes moesten opschrijven, daarna naar Peter voor knopen en reddingslijn en toen naar de schipper voor kompas.
De tweed ronde naar Han voor een pel met speelkaarten (om de beurt 2 kaarten oplichten, waren het dezelfde dan mocht je ze houden) en naar de schipper voor seinen.
17 mrt Bunker schoonmaken, dan zingen en daarna een avondspel: een soort vlaggeroof
24 mrt Bakswedstrijd
"iedere bak werd n tweeën verdeeld. Eerst moesten we knopen maken, daarna werden we uitgerust met een kompas en een papiertje waarop richtingen stonden aangegeven. Om de 50 stappen vonden we een kaartje uit het binnenaanvaringsreglement. Daarvan moesten we de betekenis van opschrijven"
31 mrt Bakswedstrijd. Herhaling, nu niet in groepen maar individueel.
7 apr ziek geweest
14 apr ziek geweest
21 apr Spel
"We begonnen bij de Oude Kerk en daarvandaan moesten we een aantal passen in zekere richting en zo ging het een tijdje door (tot in het Ridderplantsoen)."
  23 apr St. Jorisdag. 's Avonds kampvuur met verhaal
28 apr niet geweest vanwege westrijd Nederland-Frankrijk
5 mei Geen troep vanwege bevrijdjngsdag. "11 jaar vrij !"
  9-10 mei Patrouille-wedstrijden door de Spechten ("zoals gewoonlijk") in Oegstgeest
12 mei St. Jorismars
"Verder waren we een beetje aan het racen wat als resultaat had: zeer veel blaren"
19 mei Pinksterkamp (met de fiets) in Austerlitz.
  23 mei  Defile voor de nieuwe burgemeester Duiker
26 mei Zeilen
2 juni Zeilen
9 juni Zeilen
"8e wereldwonder: heden schouw 19 omgeslagen!! doordat één van de jongens in de mast was geklommen"
15 juni Zeilen